شعار سال ۲۰۱۶ سازمان جهانی هواشناسی، اقلیم آینده: داغ­تر، خشک­تر، نمناک­تر می باشد.

به گزارش روابط عم.می اداره کل هواشناسی استان کرمان، سالروز تاسیس سازمان جهانی هواشناسی که به تاریخ میلادی ۲۳ مارس است به دلیل کبیسه بودن سال جاری در سال ۱۳۹۵ برابر با ۴ فروردین می باشد.

اقلیم جهان در حال تغییر است. این تغییر قرار نیست در آینده اتفاق بیفتد، همین حالا در جریان است. روند تغییر اقلیم در دهه‌های آتی با انتشار بیش از پیش گازهای گلخانه­ای ناشی از فعالیت بشر در جو زمین ادامه خواهد یافت.

دمای کره زمین در سال­های گذشته افزایش چشم‌گیری داشته است. سالهای ۲۰۱۱ تا ۲۰۱۵ گرمترین سال‌ها بوده و سال ۲۰۱۵ با وقوع پدیده ال‌نینوی بسیار قوی، از آغاز دیدبانی­های پیشرفته اواخر سده ۱۸۰۰ تا به حال، گرمترین سال ثبت شده است.

افزایش دما تنها بخشی از ماجرا است. تغییر اقلیم روال طبیعی و عادی فصل­ها را نیز به‌ هم ریخته و موجب افزایش فراوانی رخداد پدیده­های حدی آب و هوایی مانند: امواج گرمایی، خشکسالی و بارش­های سنگین شده است. این تغییرات در حال وقوع، در آینده باعث داغ­تر، خشک‌تر و نمناک­تر شدن اقلیم خواهند شد.

هنوز برای به حداقل رساندن آسیب‌های ناشی از تغییر اقلیم فرصت باقی است. در دسامبر ۲۰۱۵ همه دولت‌ها مفاد معاهده پاریس را برای کاهش سریع انتشار گازهای گلخانه‌ای تصویب کردند. کلیه کشورها در این توافقنامه تاریخی متعهد شدند تا نهایت تلاش خود برای پاسخگویی به مخاطرات آتی ناشی از تغییر اقلیم بر اساس “مسئولیت­های مشترک اما متفاوت” را به کار گیرند. در این تفاهم­نامه پشتیبانی مالی از کشورهای درحال توسعه برای انتقال فنآوری، ظرفیت سازی و آموزش اطلاعات عمومی مورد تاکید قرار گرفته است.

در همین حال، پیشرفت­های علمی امکان ارائه روز افزون اطلاعات و خدمات اقلیمی سودمند برای انعطاف­پذیری، سازگاری و کاهش مخاطرات تغییر اقلیم را فراهم نموده است. سازمان هواشناسی جهانی و شبکه جهانی سازمان­های ملی هواشناسی نقش اساسی در تهیه دیدبانی­های علمی، پژوهش و خدمات اقلیمی عملیاتی که مورد نیاز جامعه برای رویارویی با آینده است را به عهده دارند.

گازهای گلخانه­ای در جو در سال ۲۰۱۵ به بالاترین میزان خود رسیدند. دی اکسید کربن در فصل بهار نیمکره شمالی از مرز ppm 400 گذشت (قبل از صنعتی شدنppm 280 بوده است) و انتظار می­رود غلظت میانگین جهانی‌ آن برای کل سال ۲۰۱۶ از این هم بالاتر رود.

دمای هوای جهانی نیز به نقطه عطف خود رسیده است. سال گذشته میانگین دمای هوای سطح زمین کلیه رکورد­های قبلی را شکست و افزایش تقریبی یک درجه سلسیوس نسبت به دوره پیش از صنعتی را به ثبت رساند. این مقدار در حال حاضر کمی بیش از نصف سقفی است که در معاهده پاریس بر سر آن توافق شده است. در این معاهده سقف افزایش دمای میانگین جهانی کمتر از ۲ درجه سلسیوس نسبت به دوره پیش از صنعتی تعیین شده و تمامی تلاش­ها بر این استوار است که افزایش دما را تا سطح ۵/۱ درجه سلسیوس محدود کنند. اگر این موضوع رخ ندهد، انتظار می­رود زندگی در روی این سیاره با مخاطرات جدی رو به رو شود.

انتشار گازهای گلخانه­ای در گذشته باعث گرمایش بیشتر زمین شده است. زیرا دی اکسید کربن تا چندین قرن در جو زمین باقی می­ماند و اقیانوس­ها نیز بیش از ۹۰ درصد انرژی گرمایی اضافی انباشته شده در سامانه اقلیمی را در خود ذخیره می­کنند. بدین ترتیب دما و تراز سطح آب دریا­ها رو به افزایش خواهد گذاشت. در حقیقت میزان گرمای موجود در اقیانوس­ها هم اکنون به بالاترین حد خود رسیده است.

به عنوان بخشی از روند گرمایش جهانی زمین، بسیاری از کشورها مقادیر بی سابقه­ای از بیشینه دمای روز هنگام و کمینه دمای شب هنگام و همچنین امواج گرمایی شدیدتری را گزارش می­کنند. در بخش­هایی از جهان خشکسالی­های شدید دیده می­شود و به طور هم زمان و در یک دوره مشخص، تعداد رخداد بارش­های سنگین افزایش می­یابد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *